Struisvogeleieren
Onze struisvogels zijn vanaf het voorjaar 2023 begonnen met het leggen van eieren. In het begin nog wekelijks één ei, dit werden er snel meer, totdat halverwege juli het leggen plots stopte. Totaal hebben ze in 2023 ruim 30 eieren geleld. Voor 2024 verwachten we zeker 50 eieren. De eerste campinggasten en voorbijgangers hebben inmiddels al een ei kunnen bemachtigen en kennis gemaakt met dit mooie product. Als je ook ei wil, is reserveren aanbevolen.
Een struisvogelei is goed te vergelijken met een kippenei. Ze zijn uiteraard een stuk groter want er gaan ongeveer 25 kippeneieren in één struisvogelei. De smaak is vrijwel gelijk, maar een struisvogelei is minder vet, bevat minder cholesterol en meer vitamines. Rijk aan ijzer, mineralen en uiteraard...eiwitten. Het openen gaat een stuk lastiger dan een kippenei, struisvogeleieren zijn namelijk zo sterk dat ze met gemak het gewicht van een volwassene kunnen dragen.
Om te openen kan het ei het best eerst met de punt naar beneden in een kommetje gezet worden. In het ei kan vervolgens een opening ter grootte van een euromunt worden getikt. Spoel de stukjes weg voordat je het vlies onder de schaal openmaakt. Zo blijft de inhoud van het ei schoon en de schaal ook mooi intact. Keer het ei om en laat de inhoud in een grote kom lopen. Roer de inhoud van het ei met een sateprikker door om ook de dooier door het gaatje te krijgen. Spoel het lege ei uit met heet water en een beetje afwasmiddel en geef het een mooie plaats zodat je er iedere dag naar kan kijken.
Verse struisvogeleieren zijn in de koelkast zo'n drie maanden houdbaar. Een aangebroken ei moet binnen 2 tot 3 dagen worden opgemaakt. De makkelijkste manier om een struisvogelei te verorberen is om roerei te maken. Dat is lekker voor op een broodje of bij een warm gerecht zoals nasi. Nog lekkerder is het om aan het geklutste ei wat melk en wat peper en zout toe te voegen en zo de lekkerste, luchtigste en gezondste omeletten te maken. Voeg tijdens het bakken wat geraspte kaas en/of spek toe. Ook voor de bereiding van cake, taarten en zeker voor pannenkoeken zijn struisvogeleieren uitermate geschikt. Een eitje koken gaat minder goed. Het ei moet ongeveer anderhalf uur op het vuur staan voordat de binnenkant gaar is, dan is de buitenkant vaak al te taai geworden.
Een struisvogelei is een leuk souvenier voor jezelf, ook een origineel kado om weg te geven, maar vooral ideaal om zelf iets lekkers van te maken.
Een leuk weetje : Struisvogels leggen de grootste eieren van alle vogels, maar in verhouding tot hun grootte leggen ze de kleinste eieren ! De grootste eieren in verhouding tot hun grootte worden gelegd door een Kiwi, ook een loopvogel. Het ei kan wel 40% van het lichaamsgewicht bedragen. Als een struisvogel een ei van 40% van het lichaamsgewicht zou leggen, zou deze tussen de 40 en 50 kilo wegen ! Dat haalt een struisvogel bij lange na niet, het grootste struisvogelei ooit woog ruim 2,5 kilo. Alsnog een flinke omelet natuurlijk.
Bij veel vogels, maar vooral bij struisvogels is het goed zichtbaar dat zij een directe nazaat van de beruchte dinosauriërs zijn. Waar de dino's miljoenen jaren geleden al eieren legden doen de struisvogels dit nog steeds. Kijk ook eens goed naar de indrukwekkende poten die ze hebben. Ze lijken echt zo uit Jurassic Park weggelopen te zijn.